Stichting Cavalier in Nood
Veel van mijn lieve volgers op Instagram weten dat ik een hondje heb genaamd Penny Lane. Regelmatig plaats ik foto's en video's op mijn Instagram stories. Penny Lane is een Cavalier King Charles Spaniel in de kleur ‘tricolor.’ Samen met mijn partner heb ik haar begin dit jaar middels de stichting ‘Cavalier in Nood’ kunnen adopteren.
Omdat ik graag een actief lid wil zijn maar het ontzettend druk heb met mijn bedrijf zocht ik al enige tijd naar een manier waarmee ik ook iets kan gaan betekenen voor de stichting en ik denk dat ik het idee heb gevonden!
Vanaf nu ga ik een percentage doneren van elke bestelling aan de stichting Cavalier in Nood.
In dit stuk ga ik wat meer vertellen over Penny Lane en haar afkomst, en over de Cavalier King Charles Spaniel. Wat en waarom de stichting belangrijk voor mij is en hoe Penny bij ons terechtkwam.

Penny Lane
Mijn partner en ik kregen de bijzondere kans om begin dit jaar een puppy te adopteren. We hebben haar Penny Lane genoemd. Dat is de naam van de hoofdrol speelster van mijn favoriete film; Almost Famous. Penny Lane is een ontzettend lief (en druk!) hondje. Ze maakt ons iedere dag aan het lachen en zijn erg blij met haar.
Toen mijn lieve Cavaliertjes Dobby en E.J. overleden, was ik er gebroken door. Zij waren mijn beste vriendjes. Mijn atelier is gevestigd bij ons thuis en ik had dus altijd een hondje naast me zitten. Het plezierig thuiswerken werd ineens anders, ik werd erg eenzaam.
Op Facebook leerde ik de stichting Cavalier in Nood kennen en werd ik lid. Ik volgde de verhalen van de opvang hondjes en hoopte dat ik ook ooit weer een Cavalier in mijn armen mocht sluiten. Mijn moeder raakte ook betrokken met de stichting en zij is momenteel actief als "opvang mama”. Dat betekent dat zij momenteel opvang-adres is voor twee ontzettend lieve Cavaliertjes genaamd Bindy en Lynnzi. Dit tweetal Cavaliers wordt door mijn moeder verzorgd en krijgen medische behandeling tot zij zover zijn om te worden geadopteerd door 1 van de andere leden van Cavalier in Nood.
Afgelopen Januari kreeg ik plotseling een belletje van mijn moeder; zij had heel goed nieuws voor ons. Mijn moeder was gebeld door de stichting Cavalier in Nood met het fantastische nieuws dat mijn vriend en ik geselecteerd waren als perfecte match voor de adoptie van een klein pupje! De stichting bemiddeld bij een adoptie en vonden dat Ferry en ik de perfecte match konden zijn voor dit lieve meisje. Wij wilden niets liever dan een "forever home" zijn voor dit schatje.
Penny's moeder werd gered uit de broodfok. Helaas is zij een Cavalier met erfelijke problemen waarvan nog niet precies duidelijk was wat dit precies betekent voor haarzelf en/of voor de 4 puppy’s die ze baarde. Er bestaat dus een kans dat er bij Penny op latere leeftijd zich iets openbaart of zelfs ook ziek kan zijn. De moederhond verbleef haar hele leven in vreselijke omstandigheden in de hondenhandel en het enige wat zij tot dan toe had ervaren was het baren van puppy's. Als mensen (vaak onwetend) puppy's aanschaffen denken zij niet als eerste aan de moederhond. De puppy's worden veel te vroeg verkocht en de moederhond blijft achter, om het allemaal weer opnieuw te doen. Gelukkig is ze gered en mag ze net als haar pups ook eindelijk van haar vrijheid genieten!
Zonder dat de stichting voor dit kleine "wondertje" zorgde hadden wij geen Cavalier puppy aangeschaft omdat er te veel problemen ontstaan zijn tijdens het fokken van dit ras en meer dan 90% hebben momenteel erfelijke ziektes. Bij onze jongens E.J. en Dobby openbaarden deze erfelijke ziektes en zij werden amper 8 jaar oud.
Wij wilden absoluut geen hond wat kan komen vanuit de broodfok omdat wij dit absoluut niet motiveren of in stand wilden houden. Een enige manier werd ooit een adoptie, want ‘wat onderweg is’ of er ‘al is’ dat heeft een goede baas nodig. Dus toen wij het belletje kregen voelde het als "meant to be" en wij aarzelden dan ook geen moment. En wat betreft de risico’s, Penny Lane hoort nu bij ons en wij zijn goed geïnformeerd, zullen goed voor haar zorgen en konden niet gelukkiger zijn!

De Stichting
De Stichting Cavalier In Nood is erg belangrijk voor mij, want ik vind het ongelofelijk goed wat ze doen voor deze hondjes. De Cavalier heeft diverse gezondheidsproblemen, zoals onder andere lekkende hartkleppen, syringomyelie (te kleine schedel voor de hersenen), ademhaling- en gewrichtsproblemen. Door het werk dat zij doen redden ze niet alleen Cavaliers uit te broodfok en uit andere treurige situaties, zij demotiveren ook de vermeerdering op foute handel. En er wordt bij een opname of adoptie op papier overeengekomen dat iedere hond wordt geneutraliseerd.
Natuurlijk is niet iedere fokker slecht, en zijn er tegenwoordig strenge regels en vereisten waar een fokker aan moet voldoen, maar ik zou het zelf niet meer via een fokker doen. Er zijn genoeg hondjes die nog een "forever home" nodig hebben!
Hiernaast op de foto te zien: ik met Bindy (links) Lynnzi (midden) en onze Penny Lane. Bindy en Lynnzi zijn twee Cavaliers die momenteel bij mijn moeder verblijven totdat ze klaar zijn om geadopteerd te worden.
Hieronder zijn een paar teksten te lezen over het werk wat de stichting Cavalier in Nood zoal doet, beschreven door de stichting zelf. Er is meer informatie te vinden op hun eigen website: cavalierinnood.nl
Opvang
Het komt voor dat een baasje niet meer kan of wil zorgen voor zijn of haar cavalier. Wanneer de situatie urgent is, biedt stichting Cavalier in Nood de mogelijkheid om de cavalier (tijdelijk) in opvang te nemen. Dit gebeurt bij één van onze opvanggezinnen. Ook vangen wij cavaliers op welke zijn vrijgekomen uit de fokkerij of verwaarlozing. Deze honden komen eerst in de opvang. Het opvangen van een cavalier duurt gemiddeld 1-3 maanden. De tijd is afhankelijk van de benodigde medische zorg en/of socialisatie. Pas wanneer de Cavalier klaar is voor herplaatsing, gaan wij op zoek naar een gouden mandje. Wij werken met opvanggezinnen en zijn actief in Nederland en België.
Rescue
Het is niet makkelijk om Cavaliers uit de fokkerij vrij te krijgen. Inmiddels hebben wij een breed netwerk en lukt dit ons steeds beter. Het betreft niet alleen fok-teefjes maar ook dekreuen. Daarnaast houden wij nauwlettend sites zoals Marktplaats en 2e hands in de gaten. Veel mensen beseffen niet dat het “goedkoop” of “gratis” aanbieden van hun hond erg gevaarlijk kan zijn. Het risico dat de hond belandt in de fokkerij, als trainingsobject dient bij hondengevechten of wordt opgekocht door handelaren is erg groot. Stichting Cavalier in Nood heeft grote naamsbekendheid gemaakt en hierdoor worden wij steeds vaker door mensen getipt als men denkt dat een Cavalier in verkeerde handen kan vallen. Uiteraard komen wij dan direct in actie.
Adoptie
De Cavaliers die wij opvangen, worden eerst medisch nagekeken en geholpen. Wij steriliseren indien medisch noodzakelijk direct en anders pas tussen twee loopsheden in. Tijdens de opvang kan de Cavalier op rust komen en/of herstellen van de medische ingreep. Ook is de helft van de Cavaliers niet gesocialiseerd, al leert een Cavalier dit verrassend snel. Pas wanneer het Cavaliertje klaar is voor adoptie maken wij een advertentie op. Stichting Cavalier in Nood matcht hond aan mens. Dat wil zeggen dat wij kijken naar wat de hond nodig heeft qua baasje en leefomgeving. Het moet een win/win situatie zijn voor zowel hond als nieuwe baasje. Wij werken met een herplaatsingscontract en vooraf vindt een huisbezoek plaats.
Bemiddeling
Wanneer een baasje een nieuw tehuis zoekt voor zijn/haar Cavalier, dan bieden wij onze expertise aan om een nieuw geschikt baasje te vinden. Onze hulp is gratis. De reden waarom de Cavalier herplaatst moet worden, doet er voor ons niet toe. Wel dat de Cavalier een goed en lief nieuw baasje krijgt. Er is ons veel aan gelegen dat de Cavalier goed terecht komt. Stichting Cavalier in Nood maakt voor u een advertentie op en kan eventueel de voor-of gehele selectie voor u doen. Onze stichting heeft als voordeel beheerder te zijn van meerdere liefhebbers- en herplaatsingsgroepen. Het is vaak fijn de bemiddeling uit handen te geven zodat het voor u minder emotioneel is en u met een gerust hart uw Cavalier kan overdragen aan het nieuw baasje.
De stichting heeft onlangs een grote reddingsactie gedaan waarbij meerdere foxteefjes en dekreuen zijn gered uit Malta. Die Cavaliers hebben hun hele leven in de broodfok gezeten en kennen niks buiten hun kleine kooien. De stichting gaat ervoor zorgen dat ze de medische behandelingen krijgen die ze hard nodig hebben tot zij zover zijn om te worden geadopteerd door 1 van de andere leden van Cavalier in Nood. Kortom, ze kunnen alle donaties goed gebruiken!
Voor meer informatie en adoptie advertenties kun je terecht op www.cavalierinnood.nl
Als je in Nederland of België bent gevestigd en geïnteresseerd bent in het volgen van de verhalen van de Cavaliers die ze redden, raad ik je aan om hun Facebook-groep ''Stichting Cavalier in Nood'' te volgen.
Ik hoop dat dit artikel leuk was om te lezen en weet dat je met elk ontwerp dat je van mij koopt, een Cavalier in nood helpt!
Voor directe donaties aan de stichting kun je hier doneren:
Je kunt ook een Dalynnja Le Clerq Couture kalender kopen met daarin alle prachtige designs van dit jaar! Deze kost €10,00 en alle opbrengsten doneer ik aan Cavalier in Nood. Je kunt hem hieronder bestellen.
Love,
Dalynnja